Kişisel gelişim nedir?
Tüm insanlar belli başlı potansiyeller ile doğar. Fakat evrende bir iyi insanlar ve bir de daha da iyi insanlar vardır. Lakin insan fiziksel olduğu kadar nitelik olarak da gelişebilir.(Kişisel Gelişim) İnsanın herhangi bir alanda sahip olduğu potansiyeli biraz daha ileriye taşıması işine “kişisel gelişim” diyebiliriz. Kişisel gelişimin en temel noktası ise, kişinin kendini tanıması sürecidir. İnsanın kendini tanıması, hangi alanlarda ne durumda olduğunu belirlemesi ve yetersiz olduğunu düşündüğü konularda kendini geliştirmeye karar vermesi, kişisel gelişim sürecinin başladığı andır. Kişinin bu süreçte aldığı eğitimler de “Kişisel Gelişim Eğitimleridir”.
Ruh ve zihinsel sağlığı düzgün bireylerin, belli bir metodolojiye dayalı olarak;
- 1-hedefleri netleştirmek
- 2-kararsızlıkları aşmak
- 3-bakış açısını değiştirmek
- 4-fark yaratmak
- 5-motivasyonu yükseltmek
- 6-zamanı iyi yönetmek
- 7-özgüveni arttırmak
- 8-kendini deneyimlemek (deneyim kazanmak)
- 9-başarı odaklı olmak
- 10-değişime, çağa ayak uydurmak
- 11-imaj yenilemek
- 12-sosyal iletişim gibi konularda aldığı eğitime Kişesel Gelişim denir.
Kişisel Gelişim; kişinin kendisini geliştirmesidir.
Kişisel Gelişim; hedeflerimize ulaşmada bizi motive eden bir çok teknik ve strateji içeren süreçtir.
Kişisel Gelişim; başkalarıyla iyi ilişkiler ve iletişim kurmada adımlar atmaktır.
Kişisel Gelişim; içimizdeki olumsuz düşünce, yargı ve inanç kalıplarını değiştirerek olumlu olan yeni düşünce, yargı ve inanç kalıplarını benimsemektir.
Kişisel Gelişim; İnsanın bulunduğu hal ve durumundan, kendisinin en yüksek potansiyelini ortaya çıkartmasıdır.
Kişisel Gelişim olarak tanımladıklarımız kişinin en yüksek potansiyelini açığa çıkartmada, bu potansiyeli en iyi şekilde oluşturmada ve kullanmada katkısı olacak olan yollardan sadece bir kaçıdır. Ne hedefler belirlemek, ne iyi ilişki ve iletişim içinde olmak, nede düşünceleri, inançları, yargıları değiştirmek tek başına “Kişisel Gelişim” demek değildir. Bunlar kişilikte ve yaşamda gelişimlerdir. Kişisel Gelişime katkısı olan olumlu yaşamsal gelişimlerdir. Ve her insan ister istesin, ister istemesin değişimin içinde yer alır.
Kişisel Gelişim, yaşamsal süreklilik olan değişimden farklıdır. Yaşamsal süreklilik, kişinin yaşadıkları, olaylar, kişilerle ilişkileri, edindiği deneyimsel bilgilerle etkili değişim sağlar. Bu kişilerin bilinçsiz değişimine neden olur. Kişisel Gelişim bilinçli değişimi gerektirir. Kişiler yeteneklerini, bilgi ve davranışlarını, kişisel meziyetlerini bilinçli seçimlerle belirli bir yöne ve yola programladıklarında meydana gelir.
Kişisel Gelişim her insanın şu anki hal ve durumundan kendisinin en yüksek hal ve durumuna geçiş yapmayı bilinçli olarak istediği anda başlar. Bilinçli değişimi istediğimiz anda bunun adının ne olduğunun da bir önemi yoktur aslında. Önemli olan bu dünyada varolan ve olduğunu sandığı kişiden daha farklı bir kişi olabileceğini bilen herkesin, sonunda kendisinin en yüksek halinin olduğu yola adım atmış olmasıdır.
Kişisel Gelişimin Faydaları
Kişisel gelişim bireyi çok yönlü geliştirmeyi amaçlar. Çünkü insanı sosyal hayatta etkili, verimli, güçlü kılmanın yolu bilgi yapılandırmasıdır. İnsan bunu ancak farklı öğrenmeler gerçekleştirerek yapar. Bu öğrenmeler arasında ilşki kurduğu takdirde yaratıcı düşünme becerisi kazanabilir. İşte kişisel gelişim ile bu amaçlanarak, birey bu potansiyel ve ilişkileri güçlendirip geliştirerek yapılandırmaktadır.
Kişisel gelişim ile nitelikleri gelişen birey, artık çevresiyle olan etkileşim ve iletişimde daha gelişkendir. Artık sosyal yaşamda daha etkili, verimli ve mutlu olur. Bu fayda yada yatırım da diyebiliriz, insana değil tüm topluma yapılmıştır aslında. Çünkü insan sosyal bir varlık olduğundan çevresini etkileyebilir veya çevresinden etkilenebilir. Bu etkileşimler çok yönden gelişmiş toplumlar, popülasyonlar meydana getirecektir.
Kişisel Gelişimin Tarihçesi
İnsanın var olmasıyla birlikte Kişisel Gelişim de var olmuştur.dinler , efsaneler, hikayeler, masallar , romanlar, oyunlar hep insanlığın yaşamı boyunca kişisel gelişim konusuna hizmet etmişlerdir.
Kişisel gelişimin bilimsellik ve araştırma devri 1900’lü yılların başından itibaren bazı araştırmacıların aşağıdaki sorunun yanıtını bulmaya çalışmaları ile başlamıştır.
SORU: Niçin Bazı İnsanlar Başarılı , Bazı insanlar başarısızdır?
Bu araştırmacıların başlıcaları Napelon Hill, Normant Vincent Peal, Dale Carnegie, Clement Stone, Og Mandino, Brian Tracy, Zig Ziglar dır. Bu kişiler yıllar süren araştırmalar ve klinik çalışmalar aracılığı ile başarılı insanlarla görüşmeler yapmışlar başarının kanunlarını ve yöntemlerini tespite çalışmışlardır. Bu doğrultuda yüzlerce araştırma sonucu ve kitap yazılmıştır.
Mp3Telkin.Com
(Telkin’in Doğru Adresi)
Siz de fikrinizi belirtin
You must be logged in to post a comment.